27 Temmuz 2012 Cuma

Taşucu

TAŞUCU’NA VARIŞ

Adana Otogar kalkış :08:30    
Taşucu Varış :12:00

Adana Şakirpaşa Havalimanı’na 7:20 civarında inişimizi gerçekleştirdik.Uçaktan iner inmez sabahın o saati olmasına rağmen,suratıma sıcak bir hava dalgası çarptı.Bize hoşgeldiniz der gibiydi…

Adana Havalimanı mütevazı bir havalimanı.Havalimanından ,otogara gidebilmek için,taksiye binmeye karar verdik.Buraya gelmeden önce internetten Adana Havalimanı-Otogar arasının mesafesini ve tutacağı taksi miktarına kadar,herşeyi araştırmıştım.İnternetten araştırdığım kadarıyla ‘’10-15 tl’’gibi makul bir ücret çıktı karşıma…Fakat bindiğimiz taksideki taksimetre,20-25 tl gibi ücret gösterdi.Taksici,bizi arayollardan, (sanayi olarak tahmin ettiğim yola)otogar yoluna çıkardı.Havalimanından direkt olarak çıkaracağımız yolu,arayollardan gitmek,daha fazla ücret alma amacındaydı.Adana H.limanı ve Türkiye’nin her yerinden taksiye binecek olanlara tavsiyem;taksi şoförlerine gitmek istedikleri yere ne kadara götüreceklerini,birden fazla şoförlere sormanız,daha sağlıklı olacaktır.Ben o hataya düştüm,siz düşmeyin.

Taşucu ise tahmin ettiğim gibi çok sıcak bu sene de…Sıcaktan bunalıp denize girmek istesem bile;ferahlamayamıyorum ama,buradaki denizin berraklığı,maviliğide başka yerlerde yok…


Taşucu’na gidipte meşhur künefeden yememek olmaz mı?Size tavsiye edeceğim yerler:’’Petek Pastanesi ve Özkaymak Pastanesi’’…Her iki pastaneye deTaşucu ve Silifke’de rastlayabilirsiniz.

Taşucu ile Silifke’nin arasında 7 km. var.Ulaşım rahat…Özkaymak Pastaneleri daha ünlü bir yer ve daha eski…Petek Pastanesi’ne daha çok gitme fırsatı buldum.İlk olarak 5 sene önce gitmiştim.O zaman tat nasılsa,şimdi de aynı.Kaliteden hiç ödün vermemişler.Her iki pastanede de künefe üzerine dondurma yemenizi tavsiye ederim.Künefe taze ve sıcak sıcak geliyor.Dondurmada üstünde eriyince müthiş bir tat çıkıyor ortaya…

Silifke’ye gitmişken de muhteşem Göksu Deltası manzarası eşliğinde,TOBB lokalinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.Göksu Deltası’nı ve Toros Dağları’nı kuşbakışı olarak izleyebiliyorsunuz canlı müzik eşliğinde…

Taşucu’nun bir köyünde arabayla dolaşırken,sokaklarda bir tane insan göremediğimin farkına vardım.Sadece köy kahvesinde yaşlı insanlar oturup,gelen geçene bakıyorlardı.

Taşucu-Mersin karayolu üzerinde,Taşucu yönünden gidenler için,(tabelasını görürsünüz zaten) karşı yola geçip;birkaç km. hafif rampalı yolu aşıp ‘’Cennet-Cehennem’’ adlı mağaraya ulaşabilirsiniz.Buraya kadar gelmişken gidilmesi gereken bir yer kesinlikle…


Cennet-Cehennem’de cennet kısmına gitmek için,yerin bir hayli aşağısına,merdivenlerle iniyorsunuz.Yerin altına yaklaştıkça,merdivenler nemden dolayı kayganlaşıyor.Zorluk yaşanabiliyor.Dikkatli olmak gerek…

NOT:’’Kalp,tansiyon hastaları,hamilelerin cennete girmesi yasaktır.’’


Cehennem ise yerin üstünden aşağıya bakınca görülen bir yer.İnmek falan yok.Sadece bakılabiliyor.İnecek yerde yok zaten.

Benim bu yerden anladığım:’’Cennete ulaşmak için çok çabalamak gerek.Ancak cehennem için böyle bir çabaya gerek yok.’’Aynı bu teori çıkıyor mağarada

Mersin-Taşucu Seyahatim

MERSİN-TAŞUCU BAŞLANGIÇ          24.07.2012

Kalkış saati 06:00 olan uçağımızdayım.Şuan tahmini varış saatimizin 07.15 olacağını söyledi kaptan pilotumuz.

İzmir Adnan Menderes Havalimanın’dan,Adana Şakirpaşa Havalimanı’na havayolu ile yolculuk yapıp;havaalanından Adana Otogar’ına ise,taksi ile gideceğiz.Otogardan Adana-Taşucu otobüsüne binip,karayolu ile oraya varmayı amaçlıyoruz.

Mersin’in Taşucu tatil beldesinde tahmini 6-7 gün konaklamayı planlıyorum ailemle…

Taşucu’nu duymadıysanız daha önce,’’Silifke’’ deyince eminim birçok kişi türküsünden anımsayacaktır.

Oldukça sıcak iklimi de meşhur J İnsan,oraya gidince yüzüne adeta ‘’sıcak hava dalgası’’çarpıyor.

Sıcaktan bunalıp denize girmeyi düşünenler ise oldukça yanılacaklarını,denize adımlarını atacakları anda anlayacaklar.

Akdeniz ve sıcaklık ortalamasının yüksek olduğu bölgede,doğal olarak deniz suyu sıcaklığınında yüksek olması doğal.Açıkçası benim fazla sıcaklardan şikayetim yok.Bunun için de keyif almasını biliyorum.Ancak konakladığımız evde 24 saat boyunca klimanın açık olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

Şu sıralarda uçağımız havalandı Adana ‘ya doğru…Adana’ya vardıktan sonra Taşucu’na giden şehirlerarası otobüs fiyatları 20 tl.Varış süresini söyleyemeyeceğim çünkü henüz test etmedik.İnternetten öğrendiğim kadarıyla 3 saat 15 dakika civarında sürüyormuş.

Uçuş saatimiz,sabahın erken saatlerinde olmasından dolayı;güneşin doğuşunu izleyebilme şansına erişebildim.Büyük bir keyifti.

Daha önce 4-5 kez Taşucu’na gitme fırsatı buldum.Bu seyahatlarimde Mersin’e gitme şansına da sahiptim.

Mersin sahil kesimi olarak İzmir’İn Karşıyaka ilçesini andırıyor.Merkez olarak beklediğimin altında bir kaliteye sahip.

En son 2010 yazında gitmiştim,değişen birşeyler var mıdır?Umuyorum…

Taşucu eğlence,hareket tercih edenler için;pek uygun bir seçim değil.Sakin,kafa dinlemeyi tercih eden insanlar için hoş bir yer…

Tabiki de,sıcakları dert etmeyen bir bünyeye sahip olmanız gerekiyor.

Şahsen,yaşlılar için uygun olacağını sanmıyorum.

Tatil planımda,önce Taşucu,ardında Antalya’ya 5 günlük otel seyahati var.

Taşucu-Antalya karayolunun virajlı ve bozuk olduğunu internetten ve çevremden duymuştum.1-2 sene önce başlayanyol çalışmalarının %70 inin tamamlandığını internetten öğrendim.Gerçekleştireceğim seyahatte neler yaptıklarımı,nerelerde yeni tatlar tattığımı vs. hepsini anlatacağım…Şimdilik bu kadar…30-35 dakikalık yolculuğumuzun kaldığını da öğrendim.

13 Temmuz 2012 Cuma

Sakarya-Karasu (Hırçın Dalgaların Üzerini Örttüğü Tatil Beldesi)

Karasu,Marmara Bölgesi'nde,Sakarya iline bağlı tatil ilçesi...Marmara Bölgesi dediğime bakmayın;Karadeniz bölgesinin özelliklerini taşıyor burası.Marmara Bölgesi'nin,Batı Karadeniz ile birleştiği yerde... Karasu ile ilgili birkaç bilgiler vereyim:Sakarya’nın kuzeyinde yer alan ilçe toprakları hafif dalgalı alçak alanlardan oluşmuştur.


Karasu'nun eski yerleşim yeri Küçük Karasu köyüydü.Köyün etrafındaki bataklıklardan dolayı Karasu denilmiştir.Halk çıkan salgın hastalıktan sonra bu gün Karasu merkezinde bir mahalle olan İncilli'ye yerleşmiş ve burası Karasu adını almıştır.


İlçe topraklarını Sakarya nehri sulamaktadır.Sakarya'nın taşıdığı alüvyonlarla vadi tabanlarında ve denize ulaştıkları kesimlerde verimli düzlükler oluşturur. Acarlar, Akgöl ve Küçükboğaz Gölleri ilçedeki belli başlı göllerdir. İl merkezine 50 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 788 km2 olup, toplam nüfusu 28.782’dür.


İkliminden bahsedecek olursak;Karadeniz ikliminin hakim olduğu Karasu'da kışlar çok soğuk değildir, yazlar aşırı sıcaklar görülmez,her mevsim yağışlı geçmektedir.Kar yağışları bir kaç gündür, yerde fazla kalmaz.Yıllık yağış ortalaması 1200 mm'dir.


Yukarıda bahsedilen (Her mevsim yağışlı geçmektedir.) bilgide,bunun canlı örneğini yaşadım.Temmuz'un 9'unda,yazın ortasında felaket derecede yağan yağmur,gökgürültüsü,şimşek...
(Aynı zamanda denize düşen yıldırıma şahit oldum.Hayatımda bir ilkti bu...)Karasu'nun ne kadar ''kara''olduğunu farkettirdi bize...1-2 günlük Karasu macerasından sonra,doğru Kocaeli'nin yolunu tutmak zorunda kaldık.


Yağmur yağdığı zaman bu ilçede,musluklardan ''çamurlu su'' akması gibi bir özelliği varmış.Bildiğiniz çamurlu su...Bu da hayatı zorlaştıran büyük bir etken.Havanında felaket derecede yağışlı oluşu,(Ben bu yağmuru İzmir'de görmedim.)burada fazla barınamamamızın sebebiydi.

Karasu'da denize girme olayı fazla yok.Yani fazla tavsiye etmiyorlar.Her hafta en az 1-2 boğulma olayının yaşandığı söylentisi var.Ne kadar doğru bilmiyorum ama,bu bile denize girme isteğimin bitmesine yetti.Riske gerek yok gerçekten.Benden bir tavsiye,denize girmenizi pek önermem.Dışarıdan acayip dalgalı gözüküyor.Dalga şiddetinin büyüklüğü,denizin altından kumlarında yer değiştirmesini sağlıyor ve denizde yürürken bir anda toprağın ayağınızın altından kaymasına sebep oluyor.


Havası,sakinliği,aynı zamanda eğlence mekanlarını da bulundurması,Karasu'yu tatilciler olarak ön plana çıkartıyor.Gerçekten eğlence olarakta güzel bir yer.21 km.sahil şeridine sahip.

Sezonluk yazlık kiralama da burada yaygın.Yaklaşık 3 ay için 2500 tl'ye burada ev kiralayabilirsiniz.
Otel,pansiyon işletmeleride mevcut.İlçede,7 otel ve 19 pansiyon hizmet veriyor.


Gitme fırsatı bulamadım ama,Maden Deresi Kanyonu yazın aşırı sıcak zamanlarında bile serin atmosferiyle piknikçilerin gözde yeridir.

Münir Özkul ve Erol Günaydın'ın başrollerini paylaştığı,1987 yapımı ''Otobüs Yolcuları/İhsaniye-Karasu'' adlı filmde bu ilçede geçmiştir.


Buraya giderken,Kocaeli-Karasu arasındaki karayolunda ''Güneşoğlu''ürünlerinin satıldığı bir tesise uğradık.A'dan Z'ye herşeyin bu marka satıldığı yer,çok hoşumuza gitti.Tavsiye ederim.


Aynı zamanda,Karasu'ya gelmişken Sakarya'ya da uğrayayım diyenler için de,Sakarya'nın merkezinde ''Meşhur Köfteci Mustafa Usta''dan da ''Islama Köfte''sini yiyebilirsiniz.Afiyet Olsun...


Son olarak,Karasu'dan mutlu ayrılmanız ve orada eğlenceli vakit geçirebilmeniz için biraz da şansınızın yaver gitmesi gerekiyor.Hava durumu olarak...